28 Aralık 2014 Pazar

Hobbit " Yüzük Degil, Bir Hobbit Efsanesi "





Son Hobbit serimiz " Hobbit Beş Ordunun Savaşı " destansı son ile finale gidiyor. Tam bir görsel şölen, izlerken ilk iki seriden keyif alanlar sonuncusunu daha çok sevecekler. Ben hikayeyede değinecegim ama ondan daha çok yapılan bir yanlıştan bahsetmek istiyorum.
Yüzüklerin Efendisi serisi ile Hobbit serisini karşılaştırmak çok büyük bir yanlış. Bu Hobbit ve cücelerin hikayesidir. İkisi farklı değerlendirilmeli, Yüzüklerin Efendisi gibi değil demek, bence büyük yanlıştır. 11 Ekim 1999 da dünyada bana göre başka bir yönetmenin beceremiyecegi bir şeyi saygı değer Peter Jacksonın hayalleri ve tasviri sonucu çekimleri ile bize bir efsaneyi sadece kitaptaki gibi değil, kendisinin muazzam hayal gücü ilede  gösterdi. Hobbit serisinin sonuncusu ile karşımızda olan Peter Jackson, ilk Yüzüklerin Efendisinde parça parça değil bir kerede çekmisti. Aynı mantığı Hobbit serisindede kullandı.


Matrix serisinin çekimlerinden sonra sinema tekniği çok değişti. Wachowski kardeşler Birinci basamak olarak bu geniş kapsamda bilgisayar tekniğinin kullanıldığı en gerçekçi sahnelere imza attı. İkinci basamak Peter Jacksonun çoğaltma ve görüntü canlılığı tekniği ile çok değişmiştir. Bu çekimler yapıldıktan sonra hollywood hep bu çoğaltma tekniğini kullanmıştır.
Çoğaltma tekniği " Bir stat yada savaşalanında yüzlerce insanın dikkatlice çoğaltildigi hareketlerin farklı ve canlı olduğu, yüzlerce insan çoğaltma tekniğidir. "  Gollum'â uygulanan yüz mimik çalışmasındaki detaylar sinema tarihindeki gerçekçiliğe en yakın çekimdir. Dijital görüntü kalitesini 10 kat arttırmıştır. Bunların hepsi Yüzüklerin Efendisinde olmuştur.
hobbit-bes-ordunun-savasi-turkce-altyazili-fragmani_7918919-2731_1200x630
Hobbit serilerinde ise hem bu teknikler kullanılmış hemde üstüne sinema standartı olan 24 kare ( 24 FPS ) yerine 48 kare ( 48FPS ) çeken Peter Jackson filmin 3 boyut canlılığını çok arttırmıştır. Görüntüde gerçekçiliğe çok yaklaşmıştır. Tabi biz bunu çok göremedik çünkü çektiği görüntü ve teknik görselliği yansıtacak sinema teknolojisi Turkiyede yapılmadı. Yani Peter Jacksonın başarısını tam anlamamıza imkan yok. Koca kitabı 9-10 saat arasına mucize şekilde sahneleri serpiştirilen Peter Jacksonın başarısı bence Yüzüklerin Efendisi gibi Hobbit serisindede devam ediyor.
Hobbitin 3 seriside sıkılmadan izleniyor. Kitabını okuyanların çoğu bilir. Hobbit Efsanesi Yüzüklerin efsanesine göre daha ağır daha az aksiyon taşır. Bu yüzden bunu bile renkli bir sunumla, yıllar sonra bile konuşacagınız bir film haline getiren Peter Jacksona oturduğumuz yerden ahkam kesmek yanlış olur. Bugün Hobitlerin evleri, elflerin yaşadığı evler, stüdyoda oluşturulan bölümlerden bir kaçı, hala bozulmadan duruyor. Turlar sergileniyor ve geziniliyor. Bazı gazetede filmlerle ilgili yorum yapanlar bu konulara daha dikkat etmesi gerekir, filmi daha iyi anlaması gerekir. Aşkı doğru irdelemesi gerekir.


Aşkın bir çok hali vardır. Hepsi konuşarak yaşanmaz. Bazen bakışarak, bazen içinizden konuşarak, bazen kilometrelerce uzaktan onu düşünerekte yaşarsınız. Bu sahnelerin bir kısmını " Tavriel Kili " aşkında görüyoruz. Bunu bir klişe gibi yansıtmak çok basit bir olgudur. İzlemeyenler için  filmden çok kopya vermeden söylemek istiyorum. Tavriel Killi için Thranduil ile konuşurken " neden bu kadar çok acıyor kalbim! anlamıyorum !!! dediğinde, Thranduil gerçek sevgi böyle bir şey, demekki çok seviyormuşsun diyor. " hayatımızın her parçasında ask vardır. Peter Jacksoninda bunu tadında sıkmadan izleyenlere göstermek istemesi bence başarılı bir davranıştır. Hobitlerdende 9 saatlik bir sinema şöleni yaratan Peter Jacksona teşekkür etmek lazımdır. Elf diyarı öyle bir yere gelmiştir ki, Elf  lisanı Dünyada bir çok ülkedeki Üniversitelerde okutulmaktadır. Bu katkıda ki büyük paylardan biri görsel yeteneği ve hayal gücü ile Peter Jacksondir.
Aragorndan sonra, Thorin " Richard Armitage " ejderha hastalığı, aç gözlülük ve kibir hastalığına yakalanışı ve sonra yeniden toparlanıp savaşmasını anlatan serimiz Thorin karakterini yüceltiyor. Ejderha Smaug'un göğe yükselişi, ses tonu, kanat çırpması ve ölümü ile son bulan sahnesi gibi, Elrond, Saruman, Galadriel'in dövüş sahnelerini, Tavriel, Legolasin kılıç sahneleri ve büyük Thorinin Bolg'u öldürüşü izlemeye değer az aksiyondan, bol aksiyona geçiş yapan seri sizi Hobbit izleyicisi olarak görselliğe doyuruyor.
İlk beş günde 643.689 kişi tarafından tüm zamanların en iyi ilk beş gün yabancı film açılış rekorunu kırdı. Filmi izlemenizi tavsiye ederim.


Murat Sari
Muratsari8084@hotmail.com
Https:// twitter.com/muratsari8084
28.12.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder